HÄNGA KONST

Tänk inte för mycket!

 Ofta är det färger och motiv som ger dig impulsen ”den här gillar jag” - det brukar bli ett bra val. Det som ligger dig närmast hjärtat och som hjälper dig göra ditt hem eller företag än mer intressant eftersom det då uttrycker mer av din personlighet eller företagets värderingar. 

Våga bryta av ditt mönster.

Har du en stram och minimalistisk inredning, låt tavlan bli statement. Det vanliga är att man då väljer en abstrakt tavla i neutrala färger som blir en del av inredningen. Gör tvärtom - välj en semiabstrakt tavla, exempelvis stora blommor eller en abstrakt tavla med mycket färg. 

 Är ditt hem fyllt av hemtrevnad och väggarna är fyllda med mindre tavlor? Samla ihop dina tavlor och häng dem som om de vore en enda tavla. Det skapar rena linjer och blir ett intressant uttryck. Våga blanda - varje konstverk har sin historia. 

Upphängning

En tumregel är att tavlornas mittpunkt är ungefär på en höjd av 140-145 centimeter från golvet, då detta motsvarar en genomsnittlig ögonhöjd. Över en soffa kan man med fördel placera tavlans mitt på 150 cm. 

Stora tavlor, mått  från ca 1 m, kommer mest till sin rätt om de har ca 30- 40 cm luft kring sig. 

Har du flera mindre tavlor i olika storlekar som du ska hänga upp är det bra att gruppera tavlorna och skapa en ”ny” stor tavla. Dvs ytterkanten ska vara kvadratisk eller rektangulär och innanför den tänkta ramen kan du blanda. Bäst blir det om du har samma avstånd mellan tavlorna. 

Hammare och spik 

Eller behöver du kanske en borrmaskin, plugg och skruv? Det viktigaste för att hänga upp tavlor på rätt sätt är att se till att använda rätt verktyg och metod efter den vägg man har.

Har du en hårdare betongvägg och mindre tavlor, eller lättare tavlor - så kan du använda tavelkrokar och hammare. Har du större och tyngre tavlor är det bättre att använda borrmaskin. Då är det också viktigt att du använder rätt skruv och plugg vid borrningen, så att du slipper fula hål i väggen.

Om din vägg är av porösare material som till exempel trä, går det bra att använda spik eller träskruv.

Hjälpmedel 

Idag finns det mängder av hjälpmedel för att få rätt tavla på rätt plats. Jag använder en app som heter Artrooms, där du kan fota av din vägg och dina konstverk och sedan flytta runt dem som du önskar. Ett lätt sätt att se hur det kommer se ut! 

 


 

 

 


 

 


 

En tumregel är dock att ett rum med en stram inredning kan må bra av ett svartvitt, abstrakt motiv med mjuka former för att balansera upp det stilrena uttrycket i rummet. börjar din text. Du kan klicka här och börja skriva. Et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem ut enim ad minima veniam quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam nisi.

Voluptas nulla pariatur at vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi id est laborum et dolorum fuga et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio nam libero tempore cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere possimus omnis voluptas assumenda est omnis dolor repellendus temporibus autem quibusdam et aut officiis.